Edukativne aktivnosti

Fellowship iz refraktivne hirurgije

Kao član vodećeg svetskog Instituta za refraktivnu i oftalmo – hirurgiju, IROC, dr Mirko Jankov je, sa svojim prestižnim kolegama Joachimom Lofflerom, prof. Michaelom Mrochenom i prof. Theoom Seilerom, održao Fellowship o refrektivnoj hirurgiji u Cirihu, u Švajcarskoj od 27. do 30. novembra 2009. godine. Ovaj sveobuhvatni trodnevni kurs nudio je svojim učesnicima detaljan program koji pokriva teoretske aspekte oftalmologije i refraktivne hirurgije kao i administrativne aspekte, poslovnu stranu vođenja oftalmološke institucije.

Teme o kojima se razgovaralo su uključivale teoriju aberacija, topografiju, tomografiju optičke koherentnosti, merne instrumente i njihovo podešavanje, nacrt modela ablacije kao i fiziološku i geometrijsku optiku specifičnu za refraktivnu hirurgiju. Takođe su bila izložena i uputstva o kliničkim faktorima koji utiču na aberaciju, topografiju i merenja, kao i pre-operativne procene i odabir pacijenata. U vezi sa ovime dr Jankov je održao predavanje o svom području stručnosti “Decision Tree in Excimer Laser Surgery”.

Pored teorijske diskusije i obuke, učesnici su imali priliku i da učestvuju u praktičnom radu i da steknu praktično iskustvo kako sa aparatima za dijagnostiku, tako i sa instrumentima za operaciju kao što su mikrokeratom i laser, u kontrolisanom “wet-lab” okruženju. Potom su za svoja celokupna dostignuća bili ocenjeni i procenjeni testovima višestrukog izbora iz teorije i praktičnim aktivnostima.

Celokupan program je bio više nego uspešan i zasigurno neće biti poslednji te vrste. Mi bismo voleli da poželimo dr Jankovu i njegovim kolegama iz IROC-a sve najbolje u ostvarenju ciljeva njihovog programa refrektivne hirurge, čija je svrha da stvori nove kompetentne i kritički orijentisane stručnjake koji će pored najboljih tehnoloških i hirurških sposobnosti posedovati i mogućnost suočavanja i unapređenja kvaliteta vida čak i kod najizazovnijih pacijenata.


Program obuke za strane kolege

Dr Jankov, kao Globalni ambasador iz oftalmologije za Alcon/WaveLight imao je čast i zadovoljstvo da u LaserFocus-u nastavi sa primenom edukativnih programa iz refraktivne hirurgije za strane kolege koji su se odlučili da započnu ili se dodatno usavrše u oblasti refraktivne hirurgije, baš kao što je to obavljao već više od jedne decenije u Brazilu, Grkoj i Engleskoj. Pored tradicionalnog grupnog teorijsko-praktičnog kursa u Cirihu koga dr Jankov već dugi niz godina vodi zajedno sa prof. dr Zajlerom, prof. dr Mrochenom i ing. Loflerom, individualna obuka koju dr Jankov kao Globalni ambasador oftalmologije pruža u samom okruženju u kome radi je od izuzetnog značaja za „zanatski” deo usavršavanja veština i razumevanja kompleksnosti ove grane oftalmologije.

Kao i mnogobrojne kolege sa svih kontinenata koje su do sada prošle kroz ovu vrstu obuke na drugim mestima gde je dr Jankov do sada radio, najnoviji gosti su takođe bila dva vrsna oftalmologa, ovoga puta iz susedne Rumunije, Dr Gavris i dr Galan, skupa sa predstavnicima Alcona. Oni su proveli po tri dana posmatrajući i učeći od dr Jankovih metoda i tretmana raznih refraktivnih mana oka, i to počevši od detaljnog preoperativnog pregleda, preko studiozne pripreme i minuciozne laserske intervencije, završno sa uspešnim postoperativnim tokom i kasnijim praćenjem. Kao i uvek, dr Jankov je nesebično podelio svoje iskustvo i znanje i odgovorio na sva moguća pitanja naših gostiju vezana za refraktivnu hirurgiju. Želimo im puno sreće u budećem oftalmološkom radu!


Nastavak edukacije LaserFocus programa iz oblasti oftalmologije i refraktivne hirurgije

U aprilu i maju 2009, LaserFocus – Centar za mikrohirurgiju oka i FJ International Consultants su u saradnji sa Specijalnom bolnicom za oftalmologiju „Oculus“ nastavili sa edukativnim programom, organizujući IV i V po redu „Round Table“ iz oftalmologije i refraktivne hirurgije.


V „Round Table“ iz refraktivne hirurgije

Veliki broj oftalmologa iz Srbije i regiona je prisustvovalo V Round Table (Okruglom stolu) iz refraktivne hirurgije, još jednog u seriji kontinuirane medicinske edukacije koju LaserFocus nudi oftalmolozima u regionu. Okrugli sto je održan 29. maja 2009. godine u hotelu Hyatt Regency u Beogradu od 18:30 – 21:00 h. Uvodnim predavanjem na temu Keratokonus i metoda cross-linking dr Mirko Jankov se zahvalio svojim kolegama i otpočeo svoje prvo izlaganje za to veče.

Znajući da je oko 20% pacijenata, uglavnom mladih, koji imaju ovu bolest rožnjače zvanu keratokonus osuđeno na transplantaciju rožnjače, i imajući u vidu da je ova oblast medicine u našoj zemlji u velikom zaostatku za svetom, jer ne postoji organizovana banka donorskih organa, očigledna je vrednost ove metode u zaustavljanju napredovanja keratokonusa i samim tim sprečavanju potrebe za transplantacijom kod ove grupe mladih.

Program V Round Table obuhvatao je tradicionalni niz interesantih predavanja dr Mirka Jankova i izabranih kolega predavača iz drugih medicinskih institucija iz zemlje i regiona, nakon čega je usledilo i planirano vreme za Open case discussion, forum u kojem su učesnici menjali svoje uloge i izlagali slučajeve iz svoje prakse, i diskutovali sa stručnjacima, o pronalaženju pravog rešenja i metode lečenja kod pojedinih pacijenata.


IV „Round Table“ iz refraktivne hirurgije

LaserFocus obrazovni skup iz refraktivne hirurgije, održan 10. aprila 2009. godine u hotelu Hyatt Regency u Beogradu, sastojao se iz nekoliko prezentacija i diskusije o specifičnim slučajevima iz prakse predavača i učesnika, fokusirajući se na načine za poboljšavanje pravog izbora pacijenata i njihove pripreme za refraktivnu hirurgiju, kao i savetodavnom odnosu između lekara i pacijenata, sa ciljem izbegavanja problema i poboljšavanja komunikacije između pacijenata i lekara.