Pitanja

Kako mogu da se rešim dioptrije?

Različite hirurške tehnike (LASIK, PRK, fakna sočiva) se upotrebljavaju u zavisnosti od stanja pacijenta (visina i tip dioptrije, debljina rožnjače, kvalitet i oblik rožnjače, stanje mrežnjače itd.), te je iscrpan preoperativni pregled vrlo bitan za tačno definisanje problema i biranje najboljeg rešenja. Laserom se uspešno odstranjuje kratkovidost do oko -12, dalekovidost do +6 i astigmatizam do 6 dioptrija, što je uslovljeno debljinom rožnjače.

Saznajte više o LASIK operaciji (by American Academy of Ophthalmology)


Koliko vremena treba da se vidi efekat?

Laserskom operacijom se ne zaustavlja rast dioptrije nego se eliminiše potreba za daljnjim nošenjem naočara ili kontaktnih sočiva, dok je za zaustavljanje rasta dioptrije potrebno sačekati do oko 25 godine života. Ukoliko je rast oka završen, operisana dioptrija se najčešće nikad više ne vraća.


Koliko dana pre pregleda i operacije treba da ne nosim sočiva?

Ukoliko nosite meka sočiva, nemojte da ih nosite najmanje 10 dana pre pregleda i operacije, dok u slučaju polutvrdih ili tvrdih sočiva ne smete da ih nosite najmanje mesec dana pre pregleda i operacije.


Kakvi su rizici?

Komplikacije postoje, kao i kod svake operacije, ali su one, srećom, prilično retke. Najčešće se manifestuju privremeno povećanim zablještenjem, stvaranjem haloa oko svetala i smanjenjem kontrastne osetljivosti. Kod nekih pacijenata posle operacije može da nastane osećaj suvog oka, što se efikasno rešava privremenim uvođenjem terapije veštačkih suza. Procenat uspešnosti zavisi od preoperativnog stanja pacijenta.


Koliko dugo traju pregledi i operacija?

Preoperativni pregled traje oko 2 sata, te na dan operacije treba da odvojite isto toliko vremena. Otići ćete kući nakon toga, bez zavoja i bez šavova, sa očnom zaštitom preko noći i stavljaćete kapi za brže zarastanje i protiv infekcije u narednih nedelju dana promenljivim režimom.


U kojim terminima vršite operacije?

Naši operativni dani su utorak i četvrtak, a planirane kontrole su prvog dana, posle 3-4 dana, mesec dana, 3 i 6 meseci. U ponedeljak bi se obavio pregled, utorak operacija, petak poslednja kontrola, a daljnje mesečne kontrole možete obaviti lokalno kod vašeg oftalmologa.


Ko može da vrši Lasik intervenciju?

LASIK intervenciju mogu da izvode samo oftalmolozi koji su obučavani od strane ovlašćenih instruktora za ovaj tip procedure, i to je najbolje onaj hirurg koji izvodi nekoliko intervencija svake nedelje. To je zato što je LASIK procedura koja najviše zavisi od sposobnosti i velikog iskustva stručnjaka hirurga koji izvodi intervenciju. Stručnjak mora da ima zvanično odobrene sertifikate o položenom specijalnom treningu iz oblasti refraktivne hirurgije.


Ko je pravi kandidat za refraktivnu hirurgiju?

Pacijent mora da ima stabilnu refrakciju najmanje godinu dana. Za većinu pacijenata, ona se desi između 18. I 21. godine života.
Nad decom ne mogu da se rade procedure LASIK i PRK, zato što se oni još uvek razvijaju fizički, što znači da kod slučaja astigmatizma i kratkovidosti (miopije) još uvek raste dioptrija. Takođe, proces lečenja može da rezultira u mnogo agresivnijem obliku nego kod odraslih, i to može da dovede do pojave ožiljaka ili regresije, pogotovo u slučaju PRK, LASEK-a, ili epi-LASIK-a kod dece.


Koji su faktori koji određuju tačnost tretmana?

Postoje 3 važna faktora koja mogu da utiču na preciznost pregleda: debljina rožnjače, veličina pacijentove zenice u mraku i određivanje stepena refraktivne greške koja treba da se koriguje.


Da li je LASIK bolan?

Ne, nije uopšte. LASIK se izvodi u kapljičnoj anesteziji. Nikakva injekcija ili generalna anestezija se ne koristi. Pacijenti će da osete samo blagi pritisak tokom procedure izrade lapne.
U stvari, većina pacijenata je potpuno iznenađena koliko je ova procedura zaista bezbolna.

Saznajte više o LASIK operaciji na geteyesmart.org


Kada nakon intervencije mogu da se vratim svojim aktivnostima?

Možete da se vratite radnim i sportskim aktivnostima dva dana nakon same intervencije. Sa vodenim sportovima morate da sačekate najmanje mesec dana, a što se tiče kontaktnih sportova njih morate da izbegavate najmanje 6 meseci.

Vrh strane ˆ