Ugradnja sočiva

Ugradnja sočiva

Za manji broj pacijenata kod kojih nije moguća laserska intervencija, ugradnja sočiva može biti najbolje rešenje za poboljšanje vida. Ovo može biti zbog ekstremno visoke dioptrije (bilo kratkovidosti ili dalekovidosti, sa ili bez cilindra), neuobičajen nalaz na rožnjači ili kod nekih drugih očnih bolesti (npr. katarakte).

Ugradnja sočiva

Za takve pacijente jedna dobra alternativa laserskoj korekciji jeste hirurško ugrađivanje intraokularnog sočiva (IOS) u oko da bi se poboljšao vid i smanjila zavisnost od naočara i/ili kontaktnih sočiva. Intraokularna sočiva su jednostavno minijaturna sočiva ugrađena u oko da bi se korigovala dioptrija. IOS može biti ili dodatno sočiva ugrađeno u oko uz očuvanje prirodnog sočiva (tzv. fakno IOS), ili se pak može vršiti zamena prirodnog sočiva oka veštačkim.

Danas su materijali za IOS vrlo sofisticirani, te se kod nas ugrađuju samo moderna savitljiva IOS. Od faknih sočiva ugrađuju se prednjekomorska i zadnjekomorska sočiva. Pri zameni prirodnog sočiva, osim klasičnog dizajna, koriste se i žuta (“naturale”), asferična i multifokalna intraokularna sočiva.

Neizbežno, neki pacijenti će biti kandidati i za proceduru ugradnje sočiva i lasersku intervenciju. Naš iskusan hirurški tim će Vas posavetovati o najboljoj opciji za Vas.